Jak czasem mówię do kogoś, że będę robić cygańską ścieżkę, to każdy się śmieje i pyta " a co to jest?" A to takie pyszne i kolorowe ciasto. Zawiera w sobie wiele smaków i myślę, że jest w stanie zaspokoić nawet bardzo wybredne podniebienia.
Trzeba się przy nim troszkę napracować i wykazać odrobiną sprytu, ale naprawdę warto. Efekt murowany.
Cygańska ścieżka :
30 dkg maku (sparzyć i zmielić)
25 dkg cukru pudru ( może być trochę mniej)
15 dkg masła
10 dkg miodu (rozpuścić)
8 jaj
1 łużeczka sody
3 łyżki kakao
10 dkg bakali ( ale można zamiast bakali dać więcej maku )
2 galaretki ( różne kolory )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masło utrzeć z cukrem, dodać 4 żółtka i po kolei dodawać: mak, mąkę ziemniaczaną, sodę, miód, kakao, bakalie, a na końcu pianę z 4 białek i upiec.
Osobno upiec biszkopt z 4 jajek i pokroić na cienkie paski po skosie.
Placek makowy przeciąć na 2 części, jedną część posmarować masą i układać na niej w niewielkich odległościach pocięty biszkopt. W środek między biszkopty wlewamy tężejącą galaretkę ( kolory na zmianę ). Żeby nie wyciekła galaretka, boki można zasmarować masą lub zrobić malutkie korki z pozostałego biszkoptu.
Spód makowy posmarowany masą, na tym są ułozone paski biszkoptu, a między nimi żółta i czerwona galaretka.
Tę część ciasta smarujemy masą i wszystko przykrywamy drugą częścią ciasta makowego.
Na wierzch robimy polewę czekoladową i posypujemy pokrojonymi orzechami.
Masa budyniowa:
1 masło
budyń ( najlepiej ugotować z 1/2 litra mleka i 2 łyżek mąki krupczatki i 2 łyżek mąki ziemniaczanej )
cukier puder
Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po trochu budyniu. Masę można odrobinę dosmaczyć 1 kieliszkiem spirytusu.
Ciasto gotowe do konsumpcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz