Nie jest to byle jaka książka z przepisami, gdyż każda receptura jest opatrzona informacjami o roślinie, z której jest zrobiona, podana jest, także informacja jakie schorzenie leczy i jak należy miksturę zażywać.
Zapewniam, że nie jest konieczne ścisłe stosowanie się do sposobu spożywania, bo nie są to w końcu lekarstwa, można więc skupić się tylko na walorach smakowych naleweczki.
Krzak dzikiej róży
Róża gotowa do przerobu
Nalewka z róży:
1/2 kilograma dojrzałych owoców dzikiej róży
1/2 litra białego wina gronowego
1/2 litra spirytusu
syrop cukrowy ( 3/4 l wody i 1 kg cukru )
Owoce róży umyć, osuszyć, pozbawić ostrych włosków i pestek, rozdrobić ( ja tego nie robię, bo jest to ponad moje siły, ale całe owoce trochę zgniatam tłuczkiem do ziemniaków ) i zalać 1/2 litra białego wina i 1/2 litra spirytusu. Przygotować syrop cukrowy szumując pojawiające się piany. Gorący syrop wlać do naczynia z owocami i alkoholem. Przelać do słoja i szczelnie zamknąć. Postawić w miejscu ciepłym i słonecznym na dwa tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez bibułę filtracyjną i rozlać do butelek. Butelki szczelnie zamknąć. Przez pół roku trzymać w miejscu ciemnym i chłodnym.
Nalewka wzmacnia organizm, ma właściwości przeciwgorączkowe, jest pomocna w leczeniu przeziębienia i pomaga przy kurczach żołądka, ale przede wszystkim ma fantastyczne walory smakowe i zapachowe. Jest też mocno słodka, ale kieliszeczek miksturki pije się z wielką przyjemnością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz