No i wreszcie eureka, najlepiej zamarynować go jak szynkę, a żeby był bez konserwantów to nawet bez saletry. Polecam.
Schabik ze śliwką - marynowany:
dowolny kawałek schabu (np. 1 kg)
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 goździki
2 łyżki soli
ok. 2 litry wody
Wodę i przyprawy zagotować, wystudzić i zalać mięso. Trzymać w lodówce ok. 2-3 dni, można obracać.
Po upływie tego czasu, wyciągamy schab z marynaty, Robimy w nim dziurę trzonkiem od drewnianej łyżki i napychamy suszonymi śliwkami, następnie nacieramy czosnkiem wymieszanym z odrobiną soli, octu winnego, miodu i oleju. Wkładamy do rękawka do pieczenia i już w rękawku posypujemy jeszcze kminkiem lub innymi przyprawami. Pieczemy ok. 1 h i 20 minut.
Schabik już na talerzu w towarzystwie również swojskiej szynki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz