i kluseczki. No właśnie kluseczki, kluchy, a właściwie takie z mięsem podobno nazywają się - kartacze. Są pyszne, sycące, tuczące, a ich wykonanie - mało skomplikowane.
Kartacze:
ok.1 kg ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
Farsz:
Mięso gotowane
2 cebule
przyprawy
Najpierw obieramy i gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie.
Mięso mielimy, pokrojoną cebulkę dusimy na tłuszczu ze solą lub jarzynką i dodajemy do mięsa.
Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową lub tym co kto lubi. Farsz powinien być dobrze doprawiony i nie rozsypywać się. Jeżeli mięso było suche można dodać trochę rosołu, jajko lub namoczoną i zmieloną bułkę.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę (jeszcze ciepłe). Na stolnicy robimy z ziemniaków kwadrat, dzielimy go na cztery części, jedną chwilowo odkładamy i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną, tyle aby znowu powstał kwadrat.
Mieszamy ziemniaki i mąkę dodając jeszcze jajko. Jeżeli po wyrobieniu masa klei się do rąk, można podsypać trochę mąki pszennej.
Robimy wałek i kroimy go na plastry, które rozpłaszczamy na dłoni i wkładamy w nie trochę farszu, po czym zaklejamy formując kartacze.
Gotujemy we wrzącej i posolonej wodzie ok. 5-6 minut.
mielimy mięsko
już z cebulką
kwadracik z ziemniaków z odciętą
częścią
składniki w trakcie mieszania
wałeczek i ciach plastereczek
a to gniazdko na farszyk
gotowe kartacze czekają na ugotowanie
kartacze już ugotowane i polane słoninką z cebulką.
SMACZNEGO !!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz