środa, 2 kwietnia 2014

Odwieczny problem

Jakiż to odwieczny problem? Oczywiście co zrobić z resztkami gotowanego mięsa po niedzielnym rosole. Zawsze może zjeść  je moja psina, ona niczym nie gardzi co pachnie mięsem, ale można też zrobić gołąbki, łazanki, zapiekanki
i kluseczki. No właśnie kluseczki, kluchy, a właściwie takie z mięsem podobno nazywają się -  kartacze. Są pyszne, sycące, tuczące, a ich wykonanie - mało skomplikowane.

    Kartacze:                       

ok.1 kg ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
     
     Farsz:
Mięso gotowane
2 cebule
przyprawy
 
Najpierw obieramy i gotujemy  ziemniaki w lekko osolonej wodzie.
Mięso mielimy, pokrojoną cebulkę dusimy na tłuszczu ze solą lub jarzynką i dodajemy do mięsa.
Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową lub tym co kto lubi. Farsz powinien być dobrze doprawiony i nie rozsypywać się. Jeżeli mięso było suche można dodać trochę rosołu, jajko lub namoczoną i zmieloną bułkę.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę (jeszcze ciepłe). Na stolnicy robimy z ziemniaków kwadrat, dzielimy go na cztery części, jedną chwilowo odkładamy i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną, tyle aby znowu powstał kwadrat.
Mieszamy ziemniaki i mąkę dodając jeszcze jajko. Jeżeli po wyrobieniu masa klei się do rąk, można podsypać trochę mąki pszennej.
Robimy wałek i kroimy go na plastry, które rozpłaszczamy na dłoni i wkładamy w nie trochę farszu, po czym zaklejamy formując kartacze.
Gotujemy we wrzącej i posolonej wodzie ok. 5-6 minut. 
                             
                                       
                                                                     mielimy mięsko

                                      
 
już z cebulką
 

        kwadracik z ziemniaków z odciętą
       częścią
 

                                                        składniki w trakcie mieszania

                                          
 
wałeczek i ciach plastereczek
 

                                                             a to gniazdko na farszyk


                                                  gotowe kartacze czekają na ugotowanie

                               
                                           kartacze już ugotowane i polane słoninką z cebulką.
                                                   
                                                             SMACZNEGO  !!!!!
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz