środa, 30 kwietnia 2014

Kakao-czekolada

Od czasu do czasu jedząc śniadanko lub kolację włączam telewizor, a jeżeli mam mało czasu szukam  programu, który byłby krótki i ciekawy. A co może bardziej pasować do jedzenia jak nie program właśnie o jedzeniu? W telewizji  w tej chwili wszyscy gotują, jest mnóstwo programów typowo kulinarnych, ale nie koniecznie w tym momencie kiedy ja mam czas. Jakiś czas temu odkryłam, że istnieje stacja  poświęcona tylko gotowaniu. Jedne programy zyskały moją większą aprobatę inne mniejszą. Lubię jeżeli ktoś ma spokojny sposób gotowania  i nie wprowadza w kuchni  wrażenia pośpiechu i chaosu. Do moich ulubionych programów należy więc "Bosonoga Contessa"- Angielka, która przygotowuje potrawy w swojej własnej kuchni,  jeżeli robi przyjęcie w domu, stół zawsze jest pięknie udekorowany kwiatami. Jej potrawy są wspaniałe i kolorowe, ale zachowują ten swoisty wygląd domowego jedzenia-http://www.foodnetwork.pl/programy/program/2/bosonoga-contessa.

A na takie małe co nieco przy telewizorku polecam kakao, właściwie pyszną czekoladę ( gwarantuję, że jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż kupne napoje czekoladowe ).




 Kakao-czekolada- porcja na przeciętny kubek:

1 1/2 łyżeczki dobrego, zwykłego kakao
4 kostki gorzkiej lub deserowej czekolady
wrzące mleko

Do kubka wsypujemy kakao i czekoladę ( łamiemy najdrobniej jak się da ), wlewamy odrobinę gorącego mleka i mieszamy, aż czekolada się rozpuści jeżeli trzeba znowu dolewamy troszkę mleka, aż napełnimy kubek. Ważne, jest aby nie wlać całego naraz, bo czekolada nie połączy się w jednolity napój. Można posłodzić cukrem lub miodem.
Jeżeli mamy ochotę na jeszcze bardziej bogate kakao, można utrzeć żółto z cukrem i do niego dodać kakao z czekoladą i zalać mlekiem. Taka czekolada będzie będzie bardzo gęsta i pożywna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz